Objavljeno
Komentari Nijedan

Veće neko vrijeme diskutiramo o stanju u kojem se Arđuna vratio iz Dvarake s vijestima kako je Gospodin Šri Krišna zaključio Svoje zabave.

Pored toga imali smo priliku uvidjeti na koji način je Arđuna riješio svoj problem, odnosno to je bila prava demonstracija snage Krišninih uputstava na djelu. Stoga, bilo bi zgodno pokušati nešto od toga primijeniti i u vlastitu životu kako bismo bili potaknuti ozbiljnije čitati i/li prakticirati učenja Šrimad Bhagavatama.

Ukoliko ste zainteresirani za praktičnu primjenu, onda je ovo prava prilika za sve nas/Vas.

Vidimo se u četvrtak, 16.11.2017.-e godine s početkom u 19 sati na starom1 mjestu: prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Uskoro očekujemo promjenu prostora gdje će naša Udruga za duhovnu kulturu „Atmarama” održavati svoje programe, ali više o tome drugom prilikom u, nadamo se, vrlo skoro vrijeme.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naredno predavanje “Snaga Krišninih uputstva (2. dio)” nastavak je diskusije od prošlog puta i razmatra kakva se snaga nalazi u Krišninim uputama, bez obzira da li smo ih primili direktno od Njega poput Arđune, ili putem vjerodostojnog duhovnog učitelja — Krišninog predstavnika koji dolazi u sustavu učeničkog naslijeđa.

Arđuna je, naizgled, bio izgubljen netom nakon povratka iz Dvarake donijevši sa sobom vijest o Gospodinovu odlasku s lica planete Zemlje, no, srećom, našao je utjehu u sjećanju na instrukcije odnosno učenja Bhagavad-gite. To je snažan primjer koji je na raspologanju svakom od nas, ukoliko postanemo dovoljno inteligentni kako bismo to iskoristili u vlastitom životu.

Pokušajmo…npr. kad nas nešto muči1, možemo se pomoliti Krišni da nas obdari Svojom milošću dajući nam neophodnu inteligenciju kako bismo bili u stanju djelovati u skladu s Njegovom voljom tako što ćemo nasumice otvoriti Bhagavad-gitu pročitavši (barem) jedan2 stih u potpunosti3…i, praksom, te iskrenim obraćanjem Gospodinu, biti ćemo u mogućnosti čuti.

Rezultat takovog djelovanje vidjeti ćemo na osobnom primjeru Arđune…

Ukoliko želimo slične/iste rezultate u svom životu, prvi korak je da se, možda, nađemo zajedno na narednom programu koji se održava u četvrtak 2.11.2017.-e godine 19 sati: — prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 I ne samo onda, već, po mogućnosti, uvijek.

2 Naša uobičajena praksa je čitati barem dva stiha dnevno tako da svake godine pročitamo čitavu Bhagavad-gitu, no malo više o detaljima te prakse moći ćete uskoro pročitati na našim web stranicama. :wink

3 Tu mislimo na čitanje sanskrita, prijevoda riječ-po-riječ, prijevoda, te komentara stiha.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Bilo je vrlo zanimljivo (prošli put) diskutirati vedsko objašnjenje zakona o održanju vrste odn. zašto postoji “disparitet“među živim bićima, pa se stoga jači i veći hrane manjima i slabijima. Navedeno se ne događa u duhovnom svijetu jer tamo svi žele služiti Šri Krišnu…

Arđuna je pomno objasnio kralju Judištiru čitavu situaciju glede uništenja Kuru dinastije, zašto je do toga došlo, što se desilo itd., pa, sada, izgubivši društvo svog dragog prijatelja, preostaje mu samo jedna stvar!

Svatko od nas može reći sam za sebe koliko snažno osjeća vezu sa Svevišnjim Gospodinom, no za sve na vrijedi ista stvar: u nedostatku toga postoji jedinstveno rješenje u vidu usredotočenosti na Krišnine instrukcije!! To je jedinstvena remedija za sve naše materijalne probleme i kroz slijedeće predavanje “Snaga Krišninih uputstava” pokušat ćemo dočarati Arđunina učenja kako bismo kroz njegovo iskustvo postali nadahnuti primijeniti isti recept u vlastitom životu.

Predavanje se održava u četvrtak, 19.-og listopada 2017.-e godine s početkom u 19 sati na starom mjestu — prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ukoliko u životu nemate problema, sve teče glatko prema planu, onda zaista nema potrebe biti nazočan slijedećem programu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Arđuninu “ispovijed” kralju Judištiru nastavili smo prošli put, a poslužit će nam i kao tema diskusije za naredno predavanje “Kada i gdje možemo pronaći Krišnu?” koje se održava u četvrtak, 5.-og listopada 2017.-e godine s početkom u 19 sati na starom mjestu — prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Naime, ukoliko malo proučimo Arđunine refleksije iz tekućeg poglavlja Šrimad Bhagavatama, možemo vidjeti da su Arđunina sjećanja na doživljaje s Krišnom vezana za određene stvari/događaje, pa će biti zanimljivo da se tom tematikom pozabavimo tijekom samog seminara u nadi da će nam to pomoći organizirati život na odgovarajući način kako bismo i mi sami bili u mogućnosti “sresti” Krišnu.

O čemu se radi, naravno, ne možemo još otkriti, ali obećajemo da ćemo se potruditi da se stvar razotkrije tijekom seminara, a nadamo se da tehnika neće zakazati, te ćemo biti u mogućnosti čitavu stvar dokumentirati i zvučnim zapisom…koji bi jednog dana1 trebao osvanuti i na našim web stranicama…

1 Što da kažem osim: “mea culpa, mea culpa, mea máxima culpa Iskreno se nadam da ću uskoro biti u stanju prebaciti i/ili srediti web stranice u novo, barem privremeno, okruženje koje bi trebalo olakšati rad meni samom, a, vjerujem, i bolje služiti svrsi svima Vama koji nas (redovno) posjećujete.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

…s ciklusom predavanja u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”!

Nadam se da ste se svi zaželjeli nastavka poput autora ove najave i/ili našeg predavača koji će, stjecajem trenutnih životnih okolnosti, zasigurno doživljavati svako predavanje Šrimad Bhagavatama kao posebno iskustvo…nektar koji nas oslobađa materijalnog ropstva ukoliko smo u mogućnosti usredsrediti svoju pažnju na Njegovu transcendentalnu zvučnu vibraciju!
Na samom svom početku, Bhagavata-purana nas obaviještava kome je uistinu namijenjena, te ukoliko naša životna i/ili duhovna stremljenja nisu usmjerena u tom pravcu, rezultat će biti da nećemo npr. dijeliti ushićenje kralja Parikšita koji na koncu svog života nije mario za išta1 drugo osim slušanja ambrozije koja je tekla s usana Šukadeve Goswamija.

U tom duhu najavljujemo diskusiju narednog predavanja koje se održava u četvrtak, 21.9.2017.-e godine s početkom u 19 sati.

1 Podsjetimo se, ukratko, da je kralj odlučio poslijednji tjedan svog života provesti isklučivo u društvu Šrimad Bhagavatama!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →