Objavljeno
Komentari Nijedan

Ukoliko se sjećate1 diskusije s prošlog predavanja, vjerujemo da niste zaboravili prizor koji je Šrila Vyasadeva ugledao u svojoj meditaciji na Svevišnjeg Gospodina Šri Krišnu.

Pod dojmom te slike, postalo mu je sasvim jasno kako živo biće odn. mi postajemo uvjetovani utjecajem iluzorne energije što mu je dalo dodatni poticaj da sastavi, te predstavi Šrimad Bhagavatam koji smatra kao jedino rješenje za naše izbavljenje.

Projekt “Krema vedske mudrosti” kojim smo započeli studiranje Šrimad Bhagavatama “traje” već deset mjeseci, pa može izgledati pomalo čudno da je naslov narednog predavanja “Početak Šrimad Bhagavatama”.

Za one koji nam se još nisu pridružili, imate priliku doći na početak, dok našim vjernim ‘studentima’ možemo reći da je sve ovo do sada na neki način bio uvod odn. uvertira koja objašnjava što je predmet Šrimad Bhagavatama, kako je i zašto sastavljen, kome je namijenjen itd.

Zato Vas pozivamo da nam se (još jednom) pridružite u utorak, 16.12.2014.-e godine na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec gdje će Gour-Gadadhara Dasa održati još jedno predavanje s početkom u 19 sati.

1 Ovdje, naravno, mislimo na one među Vama koji su s nama bili uživo na programu, dok ostalima koji (željno) iščekuju da se predavanja Šrimad Bhagavatama pojave u našoj ‘online’ arhivi, poručujemo da intenzivno radimo na tome jer smo imali nekih kadrovskih rošada u našoj ekipi koja tek hvata zamah na putu do konsolidacije…Obećajemo da možete očekivati pozitivne rezultate u slijedećem kvartalu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je novi program u sklopu ciklusa “Krema vedske mudrosti” koji pada na svepovoljan dan kada je prije više od pet tisuća godina izgovorena Bhagavad-gita.

To je pravi trenutak da Vas podsjetimo da od utorka, 2.12.2014.-e godine započinjemo i novi ciklus “Dva stiha Gite dnevno” što u prijevodu znači da od narednog utorka — dana pojave Bhagavad-gite – dajemo svojevrsni zavjet da ćemo svakog dana pročitati dva stiha (s komentarima) iz te svete knjige i na taj način u nešto manje od godinu dana ćemo jednom proći kroz čitavu knjigu.1

Svakako ćemo iskoristiti priliku da stvari povežemo s Bhagavad-gitom, prije svega iz razloga jer je njen sastavljač Šrila Vyasaseva od prošlog puta ostao sam na sceni. Naime, njegov duhovni učitelj je otišao u nepoznatom pravcu ostavivši svom učeniku zadaću sastaviti Šrimad Bhagavatam.

Što je prethodilo tome i što je učinio Šrila Vyasadeva neposredno nakon odlaska svog duhovnog učitelje diskutirat ćemo na predavanju “Meditacija Šrila Vyasadeva” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati s početkom u 19 sati na našem sad već uobičajenom mjestu — na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.2

1 Naravno da razumijemo da je Bhagavad-gita jedna od onih knjiga koje se nikada ne mogu pročitati bez obzira koliko puta pročitamo sve njene stihove, pa stoga predstavlja idealno štivo za cijeli život.

2 Datum je, naravno, utorak, 2.12.2014.-e

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Evo nas opet zajedno za još jednu najavu predavanja u sklopu ciklusa “Krema vedske mudrosti”, ovaj put u nešto gušćem terminu jer smo prošli put nadoknađivali propušteni termin s početka mjeseca…

Iako smo se potajno nadali da će nam nastavak diskusije o životu Šrila Narade Munija poslužiti kao predložak za moguću radionicu, to se nije ostvarilo iz jednostavnog razloga što (opet) nismo uspjeli završiti planirano.

No, za sve Vas koji (redovito) čitate ove najave, to više i nije neka novost.

Naredno predavanje koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 18.11.2014.-e godine s početkom u 19 sati nosi naslov: “Novi život Narade Munija” i bavit će se završnim instrukcijama koje će Šrila Vyasadeva dobiti od svog duhovnog učitelja prije nego li on misteriozno nestane sa scene. Nakon toga, Vyasadeva će biti ostavljen da nasamo uroni u meditaciju na Svevišnjeg Gospodina Šri Krišnu kako bi ispunio naredbu svog gurua i sastavio Šrimad Bhagavatam za dobrobit svih nas, a njemu samome to će pomoći da razriješi duhovnu krizu u koju je netom upao.

Naša duhovna kriza traje već (pre)dugo i trebamo se upitati što činimo da riješimo svoj korjenski problem?

Imamo li odn. da li istinski tražimo osobu – duhovnog učitelja – koja nam u tome može pomoći?

Da li ispunjavamo upute svetih osoba i jesmo li svjesni značaja koje iste imaju u našem duhovnom životu?

U redu, u redu…nećemo više s neugodnim pitanjima.

Pridružite nam se u našem studiranju Šrimad Bhagavatama na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec…i ponesite sa sobom malo entuzijazma koji otvara “duhovna vrata”. Vidimo se.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Sjeća li se netko gdje smo prošli put stali u našoj diskusiji Bhagavad-gite?

(glas šaptača):“Nismo na Bhagavad-giti, već na prvom pjevanju Šrimad Bhagavatama!!”

Šalu na stranu, no pauza je bila duža nego što je uobičajeno, a nema nikakve veze s ‘praznikom’ na koji pada termin našeg slijedećeg predavanja.

“Nakon mog odlaska…” će se održati u utorak, 11.11.2014.-e godine s početkom u 19 sati na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec u izvedbi Gour-Gadadhara Dasa.

Što nas očekuje ovaj put?

Pa, Šrila Narada Muni će u detalje opisati iskustvo svog duhovnog uspinjanja koje je uslijedilo kao posljedica napuštanja tijela njegove majke…događaj koji bi mnogi protumačili kao vrlo neugodno iskustvo, no sveti mudrac je u tome vidio milostivu ruku Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

Put kojim je nastavio nije bio posut laticama crvenih ruža i bio je prožet mnogim testovima. Narada je uspješno položio sve ispite i praktično pokazao svom učeniku – Šrila Vyasadevu – i svima nama kako se nositi s nedaćama života i dostići konačni cilj života – čistu ljubav prema Šri Krišni!!

Nadamo se da će nam/Vam diskusija o uspinjanju svetog mudraca poslužiti kao uspješni predložak za možebitnu radionicu s temom iz našeg vlastititog života.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kaže se da “Čudni su putevi Gospodnji”, pa to možemo primijeniti i na naše studiranje Šrimad Bhagavatama…Naime, prošli put smo nakanili pozabaviti se detaljima života Šrila Narade Munija, sve u pokušaju da se malo utješimo da niti njemu nisu uvijek cvale ruže. Ali, kao što to već obično biva, Svevišnji Gospodin nam je još jednom ukazao na tu vrlo važnu činjenicu da se stvari ne odvijaju pod našom već Njegovom kontrolom.

Iz tog razloga, najava za naše naredno predavanje “Razgovor između Narade i Vyasadeva” praktički ne bi niti bila potrebna, ali Vaš autor je pisanje iste prihvatio kao svoju stalnu obavezu i dok ne pronađemo1 nekog drugog, nastaviti ćemo sa svojom službom.

Gdje smo ono stali…aha, naredno predavanje će (opet) održati Gour-Gadadhara Dasa u utorak, 21.-og listopada 2014.-e godine s početkom u 19 sati na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Prošlo predavanje je bilo veoma živo i obilovalo je mnogim pitanjima. Možemo reći da smo nekima od Vas ostali i dužni, stoga ćemo ovaj put pokušati ispraviti stvar. Oni koji nisu (bili) s nama se, s pravom, mogu zapitati što je bilo toliko zanimljivo ili intrigantno?

Pa, Narada muni je dao slijedeću izjavu:

Dok obavlja svoje dužnosti u skladu s uputama Šri Krišne, Svevišnje Božanske Osobe, osoba se stalno sjeća Njega, Njegovih imena i Njegovih odlika.

Pitanje je bilo: “Kako?”

Diskusija koja je uslijedila je samo ovlaš dotaknula odgovor, a za ostatak moramo strplivo nastaviti sa slušanjem Šrimad Bhagavatama…

1 Ne brinite, naučili smo lekciju, pa želimo reći: “Dok Svevišnji Gospodin ne pošalje novu osobu…”

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →