Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako je u prethodnoj najavi bilo nekih naznaka kako bismo mogli dodirnuti jedan poseban dio Šrimad Bhagavatama, ipak je prevladala ideja da napravimo radionicu koja je zapravo prerasla u pravi pravcati kviz.

Imali smo tri vrlo raspoložene ekipe, stručni žiri, a produkcija čitavog programa je osigurala i osobu koja je odigrala ulogu voditelja. Pobjednici zasigurno već uživaju u svojoj (doživotnoj) nagradi, a mi se vraćamo na “novo gradivo”.

Šri Krišna je praktički obavio čitav posao — rat na Kurukšetri je okončan, poginuli su sahranjeni uz odgovarajuće počasti, sinovi kralja Pandua na čelu s mudrim Yudištirom su ustoličeni na prijestolju, a posljednji muški potomak dinastije — kralj Parikšit je spašen u maternici svoje majke od gorućeg projektila brahmastre koju je odaslao Ašvatama…

No, kao što ćemo uskoro imati priliku vidjeti odn. čuti, bhakte Gospodina Krišne reagiraju na sebi svojstven način, tako da Šri Krišna još neće moći tako lako/brzo napustiti njihovo društvo.

Za one od Vas koji su čitali Šrimad Bhagavatam smatramo da nije potrebna nikakva posebna pozivnica za naredni program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”, već je dovoljno reći da će Gour-Gadadhara Dasa prezentirati “Molitve kraljice Kunti” u utorak, 24.2.2015.-e godine s početkom u 19 sati na, nadamo se, starom mjestu — multimedijalna dvorana na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ukoliko bi ovo predavanje predstavljalo početak upoznavanja s ovim remek djelom vedske književnosti, onda nema bolje prilike započeti s uranjanjem u nektar Šrimad Bhagavatama od slušanja molitvi Gospodinovog čistog bhakte — kraljice Kunti!!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo najavili da “nikad nije gotovo”, no, kao i više puta do sada, najava programa nije bila u potpunosti s onim što se dešavalo na samom mjestu događaja.

Iz tog razloga recimo da neće biti na odmet da pročitate prethodni tekst ako Vas istinski zanima što se može očekivati na našem slijedećem predavanju “Parikšit spašen” u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se, možemo reći, odvija u već dobro poznatom prostoru na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec s početkom u 19 sati u izvedbi Gour-Gadadhara Dasa.

Kako bismo ovu najavu učinili kraćom za čitanje s mogućnošću ponekog iznenađenja na samom programu, napisat ću da bismo mogli napraviti neku radionicu ili čak dodirnuti jedan od Šrila Prabhupadi najdražih dijelova Šrimad Bhagavatama…

O čemu se radi možete saznati ukoliko se odlučite provesti jedno zimsko večer s članovima i simpatizerima Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” diskutirajući Bhagavata Puranu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Primjer Ašvatame koji smo prošli put diskutirali zorno je pokazao što može učiniti osoba nekontroliranog uma…iako je bitka na Kurukšetri okončana i mnogi su morali svojom glavom platiti ponašanje Durjodhane i njegove strane, to nije spriječilo degradiranog sina brahmane da (po)čini gnjusno djelo.

No, niti takav čin nije bio ‘dovoljan’ da majka Draupadi poželi osvetu i dopusti Arđuni da ispuni svoje obećanje i skrati nitkova za glavu, pa smo stoga bili svjedoci vrlo zanimljive moralno-religiozne rasprave između više članova Pandava koji su zagovarali da Ašvatama treba biti pošteđen, te npr. Bhime, s druge strane, kojem nije bilo jasno zašto ukazati milost takvom zločincu, bez obzira na njegovo visoko porijeklo.

U svakom slučaju, mogli smo se uvjeriti da nije (uvijek) baš lagano primijenjivati načela spisa u svakodnevnom životu, odn. da to iziskuje poprilično mudrosti i inteligencije koju moramo dobiti od Svevišnjeg Gospodina.

Kao što več vjerojatno znamo, Arđuna je predani bhakta Šri Krišne, pa je stoga uspio genijalnim manevrom riješiti cjelokupnu situaciju tzv. “win/win”1 rješenjem.

Nakon što je Ašvatama protjeran, svi ožalošćeni članovi obje strane su krenuli izvršiti posljednje obrede u čast svih poginulih u Kurukšetra ratu…

Sve to nas upućuje da nas konačno očekuje mirno razdoblje koje će biti obilježeno pravednom vladavinom sinova Pandava na čelu s veličanstvenim Judištirom koji je oličenje morala, no “Nikad nije gotovo…” predavanje koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak 27.1.2015-e godine s početkom u 19 sati uvjerit će nas da je bolje tu ideju izbaciti iz našeg uma…

Pored redovitog predavanja u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, ovaj program će obilježiti jednu, za nas, vrlo značajnu godišnjicu, pa stoga za sve Vas koji se odlučite provesti večer u našem društvu, pripremamo jedno, nadamo se, vrlo ugodno odn. ukusno iznenađenje.

Kao i do sada, sve se to odvija na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naime, Arđuna je uspio razmrsiti čitavu situaciju na način da fizički život Ašvatame bude sačuvan na zadovoljstvo Draupadi, Judištira, Šri Krišne i ostalih, a da, također, i Bhima dobije svoju zadovoljštinu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli program je na neki način obilježio stvarni početak Šrimad Bhagavatama, no, moramo odmah reći, Šri Krišna se uvijek pobrine da Njegovim bhaktama ne bude “dosadno”.

Naime, jedva da je završila krvava bitka na bojnom bolju Kurukšetre koju je Svevišnji Gospodin iskoristio kao mjesto gdje će izgovoriti besmrtnu Bhagavad-gitu i kad su se mnogi već ponadali da će nastupiti mirno razdoblje, još jednom smo uvjereni da je materijalni svijet mjesto gdje “opasnost vreba na svakom koraku”.

Netko se, s pravom onda može upitati da li naslovom “Gotovo je, gotovo…” kojim Vas pozivamo na naredni program u sklopu našeg projekta “Krema vedske mudrosti” koji će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 13.1.2015.-e s početkom u 19 sati na već dobro znanom mjestu — prvi kat zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — aludiramo na netom okončane (političke) događaje koji su obilježili zadnjih mjesec i više dana u Republici Hrvatskoj…

Budite uvjereni da to nije tako1 i da ovdje mislimo na kraj jedne druge karijere…radi se naime o Ašvatami koji je nakon završetka bitke na Kurukšetri počinio odvratno zlodjelo i time potvrdio da nije dostojni sin brahmane2. Vidjevši bijesnog Arđunu kako hita prema njemu u želji za osvetom, počinio je još jednu glupost natjeravši time Arđunu da opet uzme u potpunosti utočište lotosovih stopala Šri Krišne koja jedina pružaju utočište svim živim bićima u ovom materijalnom svijetu.

Iz tog razloga, možemo sa sigurnošću reći da Ašvatama neće još dugo, a bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će Arđuna razriješiti “gordijski čvor” koji je za “njegovo zadovoljstvo” pripremio Svevišnji Gospodin.

1 Protekli događaji koji su obilježili hrvatsku (političku) stvarnost bi mogli poslužiti kao predložak za osvrt na političku svakodnevnicu iz perspektive vedske filozofije i ne možemo obećati da se to neće desiti u skoroj ili daljnjoj budućnosti…no, prije toga imamo dosta posla oko unaprijeđenja naših web stranica kako bi mogle bolje služiti svima Vama…

2 Ašvatama je inače sin Drone koji je ugledni učitelj odn. brahmana koji je između ostalog podučavao i same Pandave vojnim vještinama.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je posljednje predavanje ove kalendarske godine i poučeni iskustvom ‘izleta’ koji smo imali u Zagrebu u nedjelju, te pogledom na vremensku prognozu za ovaj tjedan neki bi možda pomislili da nije odgovarajući trenutak za pisanje najave za još jedan u nizu program u sklopu projekta Krema vedske mudrosti…

No, iz duhovne točke gledišta, stvari su (ponekad) potpuno drugačije, pa smo sretni obavijestiti1 vas da je pred nama Početak Šrimad Bhagavatama što god to značilo za svakoga od nas.

Iako smo najavu našeg slijedećeg predavanja koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 30.12.2014.e- godine s početkom u 19 sati unaslovili kao “Pozivnica bez pokrića”, recimo da se to odnosi samo na sve ono što Vas čeka2 prije odn. poslije samog programa koji se i ovaj put dešava na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Kada je u pitanju ono što Vas čeka tijekom samog programa/predavanja, situacija je dijametralno suprotna i na temelju autoriteta Šrila Vyasadeva, Šrila Šukadeva Goswamija, Šrila Prabhupade…možemo bez imalo ustrucčavanja reći: “Isplati se (doći)!”

1 Ovo se, naravno, ne odnosi na naše vjerne posjetioce koji dobro znaju koliko smo daleko dogurali prošli put.

2 Naime, Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” nije u mogućnosti nikome pokriti troškove koji mogu nastati uslijed lošeg vremena odn. hladnoće, ali se nadamo da svi koji su u ovoj zemlji zaduženi za to, marljivo rade svoj posao.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →