Objavljeno
Komentari Nijedan

Kraljica Kunti ulazi u završnicu svojih prekrasnih molitvi upućenih Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni. Kao po dobrom starom običaju, prošli put nam nije ostalo dovoljno vremena da završimo započeto, pa nas stoga na našem slijedećem programu u utorak, 19.-og svibnja s početkom u 19 sati, očekuje, sigurni smo u to, vrlo zanimljiva diskusija koja također ostavlja dovoljno prostora za bogat i sadržajni interaktivni program.

Šri Krišna ja na samom pragu odlaska iz društva Pandava, pa stoga Kuntidevi osjeća duboki konflikt unutar sebe…

Odlazak Krišne iz Hastinapura bit će nepovoljan za njene sinove, ali će donijeti sreću Vrišnijima odn. članovima njene porodice s obiteljske strane, dok, s druge strane, neodlazak Šri Krišne za Dvaraku, donijet će veliku povoljnost Pandavama.

U takvom stanju ona se se obraća Svevišnjem Gospodinu koji jedini može donijeti rješenje koje je za svačiju dobrobit…

Vrlo često u svakodnevnom životu dolazimo u situacije koje zahtijevaju neophodnost donošenja odluka koje, shodno našem načinu razmišljanja, donose dobrobit jednoj strani na uštrb drugih, dragih nam, osoba.

Nećemo pretjerati ukoliko najavimo da diskusija koja je pred nama, zadire u neke od najvažnijih tema našeg (duhovnog) života.

Ukoliko Vas zanima rješenje problema na “vedski način” pozivamo Vas da dođete na prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec i saznajte za koga je namijenjena molitva “Neka moja privlačnost…”

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Brzo ili sporo, no vrijeme je prošlo i pred nama je još jedan program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”. Inspirirani ‘efikasnošću’ prošle diskusije, najavljujemo1 mogućnost da bismo narednim predavanjem koje smo nazvali “Sve je to zbog Tebe…” mogli (konačno) okončati diskusiju osmog poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama koje uglavnom obuhvaća molitve kraljice Kunti.

Prethodno predavanje nam je dalo uvid u različite moguće razloge pojave Gospodina Šri Krišne u ovom materijalnom svijetu, ali, vjerovali li ili ne, za svakoga od nas je važno znati kako izaći van.

Cijena? Prava sitnica!!

Treba samo razviti “ukus za slušanje, pjevanje ili ponavljanje Gospodinovih transcendentalnih aktivnosti ili naći zadovoljsto kad to drugi čine…” Takve osobe, kaže Šri Kuntidevi, “zasigurno videTvoja lotosova stopala koja jedina mogu zaustaviti ponavljanje rođenja i umiranja.”

Već ranije smo čuli koje odlike mora posjedovati osoba koja želi s osjećajem izgovarati Sveto Ime Šri Krišne, a program koji se održava u utorak, 5.-og svibnja s početkom u 19 sati na našoj redovnoj adresi na prvom katu “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, bi nam mogao dati (dublji) uvid u prepreke koje stoje na tom putu.

Srdačno Vas pozivamo da povedete neku Vama dragu osobu sa sobom.

1 Dobro poučeni iskustvom dosadašnjih događanja na našim programima ne pada nam niti na kraj pameti da pokušamo dati obećanje.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nećemo više o pačjoj školi iako nam Svevišnji Gospodin ukazuje da nam je upravo tamo mjesto, pa ćemo zato ovog puta pokušati dati drugačije objašnjenje fenomena koji nam se dešava u proteklih nekoliko programa…

O čemu se radi?

Naime, ukoliko ste pažljivo čitali neke od prethodnih najava onda sigurno znate da se nalazimo na jednom od Šrila Prabhupadi najdražih dijelova Šrimad Bhagavatama i to je jedini razlog zašto imamo tako dobro “prolazno vrijeme”.

Pored toga, već nekoliko puta diskutiramo1 čarobnu “formulu”2 koju nam, na temelju učenja kraljice Kunti, objašnjava i rasvjetljava Šrila Prabhupada u svojim lucidnim komentarima. Ukratko: ovaj svijet nije zabavno mjesto, već predstavlja tzv poligon za učenje na kojem moramo biti spremni proći i neke testove koji nisu uvijek ugodni za naš ego…narodnim rječnikom: “Strpljiv, spašen!”

Iz tog razloga Vas još jednom pozivamo da nam se pridružite u našem projektu “Krema vedske mudrosti” koji se u prvom ovoproljetnom terminu — utorak, 7. travnja — dešava na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — prvi kat zgrade “Stari Hrast” s uobičajenim početkom u 19 sati.

1 možda je prikladnije reći ‘ponavljamo’

2 prava istina je da “formula” u sebi ne sadrži nikakvu čaroliju za razliku od mnogih tzv. new-age metoda rješavanja problema, već je prilično jednostavna, no zahtijeva iskren trud i strpljenje koji na koncu donose stvarno rješenje.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Što reći?

Samo onaj tko je bio prisutan na prošlom predavanju može pričati o tome…

Bilo smo veoma optimistični prije samog programa glede količine gradiva koju bismo mogli obraditi. U prethodnim najavama nagovještavali smo da nas čeka posebna čarolija Šrimad Bhagavatama u vidu molitvi kraljice Kunti. Drugim riječima, crème de la crème vedske mudrosti i onda nam se desi “pačja škola”.

Naime, prošli program je poslužio za dostizanje svojevrsnog rekorda koji se ogleda u broju diskutiranih stihova po predavanju odn. programu.1 Kako se bližilo vrijeme kraja programa, uspjeli smo sačuvati obraz pročitavši jedan jedini2 stih.

Iz tog jednostavnog razloga, sve Vas koji promišljate da li naredni3 program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” zaslužuje Vašu pažnju odn. vrijeme, upućujemo Vas na tekst najave od prošlog puta.

Kva, kva…

1 Sva sreća da predavač ima fiksnu satnicu i da nije plaćen po učinku. :inocent:

2 Kažem ‘pročitavši’ što ne uključuje da smo ga i prodiskutirali.

3 Program se održava u standardnom terminu — utorak (24.3.2015.-e) u 19 sati na uobičajenom mjestu — multimedijalna dvorana na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Upravo u trenutku kad se spremao krenuti Svojom kočijom prema kraljevstvu Dvarake, Svevišnji Gospodin Šri Krišna je bio ‘zaustavljen’ molitvama svog čistog bhakte — kraljice Kunti…

Već smo ranije na predavanjima napomenuli da molitve kraljice Kunti predstavljaju jedan vrlo poseban dio Šrimad Bhagavatama koji je vrlo drag Šrila Prabhupadi i može nam poslužiti kao prekrasna inspiracija za produbljivanje našeg odnosa sa Šri Krišnom.

U vrlo poniznom rasploženju kraljica Kunti nas podučava da je “Krišna neprepoznatljiv budalastom promatraču poput prerušenog glumca na sceni”. Podsjećajući se svega što je Svevišnji Gospodin učinio za njenu obitelju štiteći ih od razno-raznih opasnosti koje su im prijetile prije, nakon izgnanstva u šumu, te na bojnom polju Kurukšetre, Kunti se moli Šri Krišni da bude iznova i iznova izložena takvim nevoljama jer one predstavljaju mogućnost sjećanja na Njega.

Kako to shvatiti?

Živimo u vremenu žestoke propagande svih mogućih medija koji nam “prodavaju maglu” obećajući odsutnost nevolja, uživanje, zadovoljstvo, itd. ukoliko pristanemo konzumirati njihove ‘proizvode’.

Gomila tzv. new-age gurua reklamira kojekakve meditacije, mantre, yoge…sve s ciljem oslobođenja od stresa, dostizanje mira, sreće…a ovdje Krišnin čisti bhakta zaziva nevolje i probleme!?

Odgovor Kunti je duboko jednostavan…Naime, ona zna koja je prava cijena potrebna kako bismo pronašli svoje mjesto do Krišninih lotosovih stopala i ne želi ništa drugo umjesto toga.

Jesmo li i mi spremni “platiti cijenu”?

Odgovor na to možemo saznati na slijedećem predavanju “Tvam akincana-gocaram…” koje se održava u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, u utorak, 10.-og ožujka 2015.-e godine s početkom u 19 sati uz prezentaciju Gour-Gadadhara Dasa na adresi: “Stari hrast” (multimedijalna dvorana, I kat) , Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →