Objavljeno
Komentari Nijedan

Iza nekih od nas/Vas je bogat i buran vikend, ali (propisane) dužnosti ne mare za naše/Vaše dodatne aktivnosti, pa se stoga vrlo brzo moramo usredsrediti na naredni program u ciklusu “Krema vedske mudrosti”. Radi se, ovaj put, o nastavku diskusije od prošlog puta, pa Vas zato pozivamo na nam se pridružite uz temu “Posljednja lekcija djeda Bišmadeva (2. dio)” na programu koji se održava u utorak, 6.-og listopada s početkom u 19 sati na starom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Što smo pripremili za ovaj put?

Pa, samo ono što nismo stigli prodiskutirati prošli put, a zasigurno, predstavlja najvažniji dio svih učenja djeda Bišmadeva!

Inače, izgleda da nam se dešava nešto slično s onim dijelom Šrimad Bhagavatama u kojem kraljica Kunti pokušava svojim molitvama zadržati Svevišnjeg Gospodina Šri Krišnu, odn. ima želju odložiti ono što se ne može izbjeći…

U ovoj situaciji, djed Bišmadava je vrlo odlučan u kakvim okolnostima želi napustiti ovaj materijalni svijet, pa izgleda da će, unatoč našem “odugovlačenju”, vrlo skoro to i učiniti, podučavajući nas pri tome životnoj lekciji na temu “Kako uspješno položiti završni ispit čitavog života”!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na temelju dosadašnjeg iskustva koje smo skupili tijekom naših različith projekata možemo sa sigurnošću reći da kad god nas tema nanese u vode varnašrama dharme kod mnogih sudionika naših seminara probudi se dosta pitanja koja vode do vrlo žive diskusije. Prošlo predavanje nije ni po čemu bilo izuzetak, tako da se čak izrodila ideja da jedan čitav vikend u budućnosti posvetimo isključivo toj temi…

Za sada, još uvijek nemamo dovoljno informacija glede “gdje i kada?”, no ukoliko ste zainteresirani za tako nešto, budite slobodni kontaktirati nas jer u slučaju povećeg interesa ozbiljno ćemo razmotriti da li prvobitna ideja odn. moguće mjesto održavanja može zadovoljiti “potrebe”.

Vratimo se natrag u naš kontekst Šrimad-Bhagavatama gdje nas nakon još nekoliko stihova o varnašrama dharmi očekuje vrhunac podučavanja djeda Bišmadeva. Radi se o najvažnijoj lekciji koja, bez, izuzetka, čeka svakog od nas.1

Jedna bengalska poslovica kaže: “Phalena pariciyate” odn. “Sudimo po rezultatima”, pa ako pogledamo sveukupni rezultat života djeda Bišmadeva, nema sumnje da je rezultat odličan!

Za iskrene duhovne tragaoce, duboko smo uvjereni, ne treba bolja pozivnica od informacije da je u utorak, 22.-og rujna 2015.-e godine s početkom u 19 sati na rasporedu “Posljednja lekcija djeda Bišmadeva”…na našem starom mjestu — prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Ovdje, naravno, ne mislimo samo na sudionike odn. polaznike naših predavanja, već na svaku osobu u materijalnom svijetu…razlika je samo u tome da su neki svjesni te lekcije koja ih očekuje u budućnosti, neki je uporno pokušavaju “zaboraviti”, dok se neke osobe jednostavno pretvaraju kao da ona uopće ne postoji.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ni prvi, niti posljednji put…obujam teme je bio prevelik zalogaj za jedno predavanje, pa je naredni program “Ašrama-dharma” prirodni nastavak prošlog predavanja.

Unatoč tome, uvjereni smo da je, s druge strane, svako predavanje cjelina za sebe, pa stoga nema bojazni za one među vama koji se još uvijek premišljaju: “Pridružiti se ili ne…” u našem studiranju Šrimad-Bhagavatama.

Kao što ste vjerujemo već upoznati, naš ciklus predavanja se odvija u sklopu projekta Krema vedske mudrosti jer je to dobar opis statusa Šrimad-Bhagavatama u okviru riznice vedske mudrosti. Pored toga, poput slatke kreme, nije važno s koje strane zdjele zagrabite svojom žlicom nektarski sastojak — u svakom slučaju biti ćete u mogućnosti kušati njegovu slatkoću…

Učenja djeda Bišmadeva su se prošli put uglavnom doticala1 važnosti čitavog sistema varnašrama_dharme i sistematskom objašnjenju dužnosti svake _varne unutar čitavog sustava.

Iz tog razloga, naredni program koji se održava u utorak, 8.-og rujna 2015. godine s početkom u 19 sati na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, ima zadaću dati pobliže objašnjenje uloge i funkcije svakog pojedinog duhovnog reda u sustavu varnašrame-dharme

1 Ispravnije bi bilo reći da je to stvar predavača koji se (samo) držao komentara Šrila Prabhupade u kojem je naglasak bio na pravilnom razumijevanju same varnašrama-dharme, te uloge koje u njoj ima implementacija različitih varni.2

2 Vrlo često na našim predavanjima se trudimo provesti više vremena diskutirajući “zašto” umjesto “kako” smatrajući da će ovo drugo prirodno slijediti nakon razumijevanja prvog.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

S obzirom na opsežnost teme nije ni čudno da smo prošli put uspjeli samo ovlaš dodirnuti “odlike civiliziranih osoba”, te smo stoga namjerno ostavili diskusiju za naredni program “Odlike civiliziranih osoba i varnašrama-dharma” u utorak, 25.-og kolovoza s početkom u 19 sati, na starom mjestu — na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

O varnašrami1 je svaki posjetilac/slušalac naših seminara imao prilike čuti podosta informacija tijekom naših programa, počevši od Uvoda u drevnu mudrost Veda, preko Bhagavad-gite te, naravno, uključujući Šrimad-Bhagavatam koji smo tek dodirnuli…2

Unatoč svega toga, mnoge osobe, čak i duhovni praktikanti na putu predanog služenja Svevišnjeg Gospodina imaju sumnju da li je moguće uspostaviti sustav varnašrama-dharme danas, pogotovo na Zapadu.

Bez da ulazim u puno polemike, barem na ovom mjestu, citirati ću samo jednu rečenicu Šrila Prabhupade iz komentara na Šrimad-Bhagavatam 1.9.26:3

Varnašrama_dharma je propisana za civilizirano ljudsko biće samo da ga istrenira kako bi uspješno okončao ljudski život.”

Sapienti sat…

1 Varnašrama-dharma zasigurno predstavlja jednu od omiljenih tema za diskutiranje Vašeg predavača, barem glede njene relevantnosti i/ili praktičnosti za svakidašnji (duhovni) život.

2 Naime, u okviru našeg projekta “Krema vedske mudrosti” nalazimo se negdje na polovici prvog pjevanja Šrimad-Bhagavatama od ukupno njih dvanaest!

3 Komentar se odnosi na stih čiji smo komentar samo “načeli” tijekom diskusije na prethodnom programu…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prilikom razmišljanja koji bi naslov bio odgovarajući za naredno predavanje u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se održava u utorak, 11. kolovoza s početkom u 19 sati, na starom mjestu — na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, imao sam dvije vrlo dobre mogućnosti izbora…Nažalost postojao je samo jedan zajednički problem za obje, a to je da sam ih već iskoristio prije ne toliko puno vremena.

Jedna1 se odnosila na učenja djeda Bišmadeva, dok je druga mogućnost2 ipak sezala u malo daljnju prošlost.

Poštujući svoju publiku odn. svoje studente, nisam želio staviti na kušnju njihovu moć pamćenja, iako, budimo iskreni, trenutni “toplinski val” zasigurno ima utjecaja na funkcionalnost naše “sive materije”.

Pustimo na stranu naše sjećanje i podsjetimo se da Svevišnji Gospodin Šri Krišna nema takvih problema, te nije zaboravio Svog bhaktu, odn. ukazao je milost djedu Bhišmi bivajući osobno prisutan u posljednjim trenucima njegove ovozemaljske egistencije.

Naravno, to nije promaklo čistom bhakti Gospodina koji je izrazio da je njegova jedina želja da Šri Krišna u svom obliku Gospodina Narayana3 bude uz njega u trenutku kada bude napuštao svoje tijelo.

U skladu s učenjima Bhagavad-gite4, biti u mogućnosti usredsrediti svoj um na oblik Svevišnjeg Gospodina u trenutku smrti predstavlja savršenstvo našeg života i omogućuje osobi da po napuštanju tijela dosegne prebivalište Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne!

Nadam se da Vam je ovo dovoljna ‘pozivnica’ za naš naredni program…ahh, zaboravio sam jednu sitnicu —- naslov narednog predavanja je “Odlike civiliziranih osoba”.

1 Ovaj naslov je iskorišten, ni manje ni više, nego li prošli put.

2 Izgleda da se ne možemo tako lako rastati od djeda Bišmadeva, pa se iz tog razloga njegov odlazak još uvijek nije desio, niti možemo sa sigurnošću utvrditi da će se to desiti i ovaj put. Razumnije je stoga objaviti da je djed Bišmadeva besmrtan i da živi vječno u svojim uputstvima!!

3 Četveroruki oblik Gospodina Narayana je, inače, obožavano Božanstvo djeda Bišmadeva.

4 Pogledaj npr. stih 8.5 iz Bhagavad-gite…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →