Objavljeno
Komentari Nijedan

Prije nego li započnem s najavom za naredni program u organizaciji naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, želio bih svim našim vjernim čitateljima uputiti jednu ispriku, te, istovremeno, poziv za pomoć…

Naime, o čemu se radi?

Bivajući svjestan činjenice da svi posjetioci naših web stranica ne moraju nužno biti upoznati sa svim događajima i/ili festivalima koje spominjemo1, bilo bi lijepo kad bih ih mogao, linkovima, uputiti na neke druge lokacije. Nažalost, domaća Wikipedija je prilično siromašna u tom pogledu, pa Vas stoga molim za ispriku što moram koristiti “englesku”, ali istodobno ovo je svojevsna molba našim posjetiteljima da se uključe u projekt obogaćivanja “domaće internet enciklopedije”.

Vratimo se našem programu koji će ovog puta biti “izvanredan” jer nećemo imati tradicionalno predavanje na temu Šrimad Bhagavatama, već multimedijalnu prezentaciju!

Ove srijede (23.3.2016.) je dan pojave Šri Caitanye Mahaprabhua koji je poznat kao Gaura-purnima. Ako pogledate prethodnu poveznicu možete vidjeti da u tekstu stoji:

Taj festival slave Gaudiya-vaišnave u sklopu Navadvipa-mandala parikrame.

Ukratko, radi se o hodočašću oko devet otoka2 mjesta Navadvipa u zapadnom Bengalu. Moja majka — Padmavati Devi Dasi — je šest puta hodočastila po toj svetoj prašini…pa ćete njena iskustva uz slajd-projekciju, te “živi komentar” moći vidjeti i čuti na programu “Navadvipa Mandala Parikrama” koji se održava u utorak, 22.3.2016.-e godine s početkom u 19 sati na našem starom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ulaz je, kao i na sve naše ostale programe, slobodan, a pripremamo (kao i uvijek) mali “prasadamski domjenak”.

Srdačno Vas pozivamo na nezaboravno transcendentalno iskustvo u sam suton Gaura-purnima3 festivala…i povedite svoje “najbliže i najdalje”.

1 Ili bismo možda željeli spomenuti kad bi postojale poveznice za stvari koje navodimo.

2 Riječ Navadvipa dolazi od nava-dvipa što na bengalskom znači “devet otoka”.

3 Dan pojave Gospodina Gaurange pada na dan punog Mjeseca!

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Čuo sam u više navrata od prijatelja i poznanika koji rade u obrazovnim institucijama da nastavnici koriste jedan trik kad se nađu u škripcu, odn. kad im se zalomi da, iz određenih razloga, ne dođu potpuno spremni na predavanje…

Također, vjerujem da su mnogi od nas, u ulozi učenika, na svojoj koži imali priliku osjetiti (ne)djelotvornost tog “čudotvornog lijeka”, dok se neki od Vas možda još uvijek čudite o kakvom se to eliksiru ovdje radi.

Naravno, stvar je poprilično prosta, odn. recept je jednostavan i kaže: “Kad nisi spreman, onda ispitivanje!”

Uz evoluciju obrazovnog sustava, nove kurikulume i sl., te informacija koje su mi dostupne, lako je moguće da je taj trik zastario u smislu da ga učitelj ne smije koristiti ukoliko nije najavljen dovoljno tjedana unaprijed, ali Vaš autor odn. predavač1 na slijedećem programu “Provjera (ne)znanja” koristi svoje pravo, slijedeći drevni vedski sustav obrazovanja, po kojem učitelj ne mora unaprijed najaviti kontrolne i slične provjere znanja jer se one ionako dešavaju “spontano” svakog dana u režiji Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne i, naravno, ne zaobilaze čak niti učitelje.

Dobra iliti utješna vijest u svemu tome jest da će možebitna provjera znanja na narednom programu2 biti plod unaprijed smišljenog plana, a, povrh toga, nadamo se da će biti prisutno i nešto “cvijeća” kako ne bismo u potpunosti zanemarili neke (dobre) stare navike…

Ukratko: kala, deša, patra [3]

1 Ukoliko se netko ponadao da smo promijenili osobu zaduženu za diskutiranje “Kreme vedske mudrosti”, ostat ćete razočarani…do narednog programa kada spremamo posebno iznenađenje!!

2 Program se održava u redovitom terminu, na ustaljenom mjestu što, prevedeno, znači: utorak, 8.-og ožujka, s početkom u 19 sati — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

3 “U skladu s mjestom, vremenom i okolnostima.”

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

“Radosne krave, vimena punih mlijeka, natapaju pašnjake mlijekom…”

Moram priznati da u doba kad je čak i u našoj lokalnoj županiji teško vidjeti kravu, gornja rečenica zvuči poprilično idlično ili čak fantastično…Susjedi koji su u našem selu držali krave su prije nekog vremena zaključili da je isplativije baviti se kozama čije mlijeko se danas, uglavnom, više vrednuje, a ne zaboravimo da živimo u nekom čudnom vremenu kad za pola litre malkice aromatizirane vodice treba izdvojiti više kuna nego li za litru kravljeg mlijeka.

Ukoliko ste npr. proizvođač krumpira i želite “skočiti” autobusom do glavnog grada Muđimurske županije, (povratna) autobusna karta će Vas koštati jednu do dvije1 vreće krumpira, dok bi slična vožnja taksijem značila trošak ravan godišnjoj potrošnji krumpira prosječne obitelji…

Nećemo više razglabati nelogičnosti modernog društva i njegovih (ne)vrijednosti, no, ne treba biti previše mudar te zaključiti da je, očigledno, “nešto trulo u državi Danskoj”…Proizvodi poput mlijeka, žitarica, voća i povrća su primarni2 izvor naše egzistencije, a njihove otkupne cijene su bezobrazno niske usporedimo li ih s gomilom proizvoda koje pune police trgovačkih centara i spadaju u kategoriju poznatu kao “junk-food” ili su najvjerojatnije nešto od mnoštva nepotrebnih gluposti koje su namijenjene da svojim “žrtvama” ukradu teško zarađeni novac i “pomognu” u traćenju dragocjenog vremena koje bi trebalo iskoristiti za duhovni život odn. samospoznaju.

Stoga, slušanje i/ili diskutiranje Šrimad Bhagavatama koji, između ostalog, opisuje način vladavine kraljeva poput Judištira nam može pomoći razviti vjeru da “nije sve izgubljeno…”.

Naravno, postoji samo jedan problem: moramo se u svom životu odlučiti “kojeg psa želimo hraniti”!

Da Vam pomognemo pri donošenju odluke, pozivamo Vas na nastavak diskusije “Vladavina kralja Judištira”, u utorak, 23.-eg veljače, s početkom u 19 sati — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naravno, zavisi od veličine pakiranja.

2 Čak i oni koji nisu vegetarijanci, ovise o proizvodnji žitarica kojima se hrane životinje…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon tjedna duhovne ekonomije u kojem smo imali priliku ugostiti Dhanešvaru Prabhua, učenika Šrila Prabhude, koji nam je dao uvid u pogled na modernu ekonomiju iz perspektive Bhagavad-gite, vraćamo se našem ustaljenom projektu “Krema vedske mudrosti” predavanjem “Vladavina kralja Judištira” koje se u utorak, 9.-og veljače održava u Čakovcu, na prvom katu “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38 s početkom u 19 sati.

Sve ono što smo čuli protekli tjedan o tome kako bi trebala izgledati “humana ekonomija” odn. ekonomija u guni vrline koja se temelji na načelu davanja i zbrinjava svako živo biće, je upravo opisana u stihovima Šrimad Bhagavatama koji slijede u našoj diskusiji…

Gospodin Šri Krišna se sprema napustiti dvor kralja Judištira svakog trenutka, a mi imamo priliku kroz Šrimad Bhagavaram dobiti detaljne informacije o ekonomskom modelu kojem bismo trebali težiti. Ista stvar vrijedi i za svaki drugi aspekt praktičnog života jer Šrimad Bhagavatam je enciklopedija duhovnog znanja, pa obuhvaća sve što nam je potrebno kako bismo uspješno odradili ovu “zemaljsku lekciju”, te slijedili primjer velikih autoriteta nalik djedu Bišmadevu.

Ukoliko ste bili nazočni nekom od javnih predavanja na temu “duhovne ekonomije”, sada je prekrasna prilika1 čuti nešto o tome na temelju Šrimad Bhagavatama.

Naravno, cijena ulaznice je još uvijek jednaka kao i ranije, ali uvijek možete razmisliti o tome da bi bilo lijepo još nekoga dovesti sa sobom, naravno, ukoliko smatrate da ono što sami slušate/radite ima (neku) vrijednost u našem vlastitom životu.

1 Naravno, radi se o pukoj “slučajnosti” da nas gore navedeno ‘gradivo’ čeka netom nakon mini-turneje Dhanešvare Prabhua posvećene temi “Duhovna ekonomija”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Vrlo smo sretni pišući najavu za tri naredna programa koja se u našem kraju održavaju u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” u narednom tjednu. Radi se, naime o mini-turneji Dhanešvare Prabhua kojeg smo već imali prilike ugostiti prošlog “ljeta:“http://www.atmarama.org/blog/gost-dhanesvara-prabhu.

Ovaj put počašćeni smo s nekoliko programa, odn. predavanja/promocije njegove knjige “Duhovna ekonomija”.

Prvo od njih održat će se u ponedjeljak, 1. veljače 2016.-e godine s početkom u 19 sati, a mjesto održavanja programa je Gradska knjižnica i čitaonica u Ludbregu — Trg Sv. Trojstva 19.

Nakon toga slijedi program u Čakovcu — utorak, 2.2.2016.-e na našoj staroj adresi — prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, s početkom u 19:15 sati.1 Konačno, Dhanešvara Prabhu će završiti kratko gostovanje u našoj regiji programom koji se održava u srijedu, 3.2.2016.-e godine u dvorani Mjesnog odbora “Banfica” — adresa je Dravska 7b, Varaždin, s početkom u 18 sati.

Vaš autor je pročitao knjigu “Duhovna ekonomija” i bio nazočan na njegovom predavanju prošle godine i malo je ako kažem da sam oduševljen. Praktičnost vedske filozofije na najvišoj razini!!

U današnje vrijeme mnogi političari i/ili ekonomisti nude različite ideje kao pokušaj objašnjenja uzroka ekonomskih problema koji su danas prisutni u čitavom svijetu, a posebno se mogu osjetiti u zemljama poput Hrvatske.

Dhanešvara Prabhu britkim jezikom daje potpuno drugačije viđenje ekonomskog problema koristeći vječnu mudrost vedskih spisa, a posebice Bhagavad-gite. Prije nekog vremena imao sam priliku za kratko pokazati knjigu “Duhovna ekonomija” jednoj učenoj osobi koja je komentirala: “Filozofija neće riješiti ekonomski problem!”

To je možda istina ukoliko pod filozofijom razmatramo različite teorije koje nikad nisu zaživjele u praksi, no autor knjige nam daje uvid da je današnji ekonomski problem zapravo posljedica pokušaja određenih “ekonomskih institucija” da ga riješi (na teret siromašnih), dok je istinsko rješenje ekonomije raspoloživo već tisućama godina, ukoliko smo ga spremni prihvatiti.

Uvjeren sam da nije moguće u potpunosti opisati sreću da ovako uvaženi gost zalazi u naše krajeve, pa Vas stoga pozivamo da se odazovete i sa sobom povedete još poneku sretnu dušu.

Napomenimo da je ulaz na sva predavanja slobodan, ali Vas molimo da dođete naoružani pitanjima.

1 Dvorana je zauzeta do 19 sati, pa stoga ne možemo započeti u našem uobičajenom terminu.

Autor
Kategorije gosti

← Starije Novije →