Objavljeno
Komentari Nijedan

Nadam se da smo se konačno riješili “zaostataka prošlosti” i da smo sada u potpunosti spremni okrenuti se budućnosti.

Ukoliko ste možda propustili nedavnu obavijest, želim Vas i ovom prilikom informirati da je naša arhiva osvježena prvim skupom predavanja iz trenutno aktivnog ciklusa “Krema vedske mudrosti” koji pokriva prva četiri poglavlja prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama.

Nakon ponavljanja rasprave između Šrila Narade Munija i njegovog učenika Šrila Vyasadeva kojom je dokazana neprikosnovena potreba za sastavljanjem Bhagavata Purane1 unatoč golemoj literaturi koju je sin Parašare Munija ranije sastavio i sistematizirao, učinit ćemo “kvantni skok” kako bismo se vratili u prijašnji kontekst.

U ovom slučaju, (za)stali smo u trenutku kad se Gospodin Šri Krišna konačno odlučio napustiti društvo Pandava i krenuti putem Dvarake…Program “Odlazak Gospodina Krišne za Dvaraku” koji se održava, u utorak, 26.-og siječnja 2016.-e s početkom u 19 sati, trebao bi nas upoznati s događajima koji su se odigrali neposredno nakon napuštanja tijela djeda Bhišmadeva i tik pred odlazak Gospodina Šri Krišne iz Hastinapura2 ka Njegovom kraljevstu u Dvaraci.

Kao i obično, Gour-Gadadhara Dasa će biti voditelj programa koji se odigrava na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Bhagavata Purana je drugo ime za Šrimad Bhagavatam.

2 Hastinapura je staro ime za današnji New Delhi.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ako pogledate neke od naslova u našem blogu u posljednje vrijeme, mogli biste (možda) pomisliti da kod nas nije sve na mjestu od gomile reprize i nadoknada.

No, čini nam se da je istina zapravo drugačija i da ćemo uskoro “uskočiti u sedlo” i nastaviti po dobro utvrđenom planu studiranja Šrimad Bhagavatama.

Sveti spisi nas uče da nije moguće vratiti izgubljeno vrijeme, pa tako niti mi nismo bili u mogućnosti nadoknaditi dva “izgubljena” predavanja, pa nas stoga ovogj utorka, 19.og siječnja 2016.-e godine, čeka još jedna “repriza” kojom se, najtoplije nadamo, treba završiti “ponavljanje” Šrimad Bhagavama.

Ukoliko nam ostane ponešto slobodnog vremena, budite uvjereni da ćemo se potruditi iskoristiti ga na najbolji odn. najkorisniji mogući način.

Vidimo se, na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, s početkom u 19 sati na “Nadoknadi reprize”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Za naše posjetitelje koji su možda smetnuli s uma…da je termin našeg održavanja programa promijenjen, da Vas podsjetimo da će naredno predavanje u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” umjesto danas, 12.1. biti odžano slijedeći utorak, odn. 19.1.2016.e- godine, na istom mjestu i u isto vrijeme.

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ukoliko ste bili fizički, a po mogućnosti i na druge načine prisutni na prošlom predavanju, možda gore navedeni naslov1 budi u Vam neke asocijacije što bi mogla biti tema diskusije.

Ukoliko bih Vas upitao što možemo očekivati ako temeljito (ili čak vrlo površno) promiješamo dobro nam poznati špil karata, duboko sam uvjeren da bi većina ispitanika hrabro odgovorila da se neće desiti ništa…odn. izvlačeći pojedinačne karte iz čitavog snopa, i dalje ćemo biti u društvu starih, dobro nam poznatih “lica”.2

Kako onda protumačiti činjenicu da previše ljudi vjeruje u “čudo”, da će se u našim životima nešto promijeniti, ukoliko ne učinimo “drastične rezove” u našoj svjesnosti?

Da je to uistinu tako potvrđuje i izjava Alberta Einsteina koji je rekao: “Ne možemo riješiti probleme koristeći isti način razmišljanja kojim smo ih i stvorili.” Drugim riječima, za rješenje problema potrebna je promjena u razmišljanju odn. promjena svjesnosti. Diskutirajući teme Šrimad Bhagavatama na prethodnom predavanju čuli smo da je smisao transcendentalne literature “dovesti do revolucije u bezbožnim životima krivo usmjerene civilizacije”.

Što to praktično znači?

Odgovor je da rješenje postoji, ali samo za one koji su spremni platiti cijenu promjene

Isti predavač, gotovo ista publika, ista knjiga, isto mjesto programa3…repriza reprize svega do što smo već toliko puta vidjeli odn. čuli. Kako u datim okolnostima iznjedriti ikakvu promjenu?

Vrlo jednostavno: trebamo samo otvoriti srce i dopustiti Šrila Vyasadevi, Šri Naradi Muniju, Šrila Prabhupadi da nam podare svoju milost kako bismo bili u stanju čuti “revolucionarnu poruku” koja mijenja našu svjesnost i/ili način razmišljanja…

Dođite i probajte!!

1 Da iskoristim priliku: “Repriza reprize” ja naslov slijedećeg predavanja u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se održava u utorak, 29.12.2015. godine s početkom u 19 sati na adresi koja je navedena na plakatu kojeg možete uočiti u okviru ovog posta.

2 Ponizni autor ovog teksta, nažalost ima iskustvo različitih kartaških igri koje uključuju nestandardne vrste karata.

3 Ohh…ovaj put imamo jednu ‘promjenu’ — u utorak je dan odlaska Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura (99-a obljetnica) — i malo iznenađenje.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ne znam da li se slažete s naslovom, ali nadamo se da ćete i dalje ostati s nama “online”.

Eto, opasno smo se približili dvogodišnjici početka ciklusa predavanja “Krema vedske mudrosti” koji ima za cilj predstaviti vječna učenja Šrimad Bhagavatama, ali smo ipak uspjeli osvježiti našu ustajalu arhivu…

Bilo je dosta problema s (re)organizacijom naše arhive, ali smo optimisti da će stvari krenuti na bolje.1

Za sada, zavirite u novu “sobu” naše arhive gdje Vas očekuje prvih deset predavanja.2

1 U planu je da u skoroj budućnosti učinimo kozmetički zahvat na našim web stranicama koji bi trebao omogućiti lakše pronalaženje i, nadamo se, bogatije i ljepše iskustov. Pored toga, plan je pojednostaviti i kreiranje samog sadržaja, pa možete uskoro očekivati i više informacija, članaka i sl.

2 Ovo je svojevrsni poklon povodom sutrašnjeg zavšetka tzv. “Katyayani-vrate”’, punog Mjeseca, rođendana, praznika, okončanja izbora itd.

Autor
Kategorije novosti

← Starije Novije →