Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako smo u prošloj najavi bili prilično entuzijastični glede „akcijskog plana”, naš osobni entuzijazam nas je još jednom dokrajčio, pa tako nismo bili u mogućnosti završiti niti tekuće poglavlje, a kamoli se dotaknuti narednog.

Stoga, recimo samo da se naredni program „Kažnjavanje Kali (nastavak)” uistinu kani pozabaviti temom iz naslova, a održat će se, iznimno1, u utorak, 6.-og ožujka s početkom u 19 sati u (novim) prostorima Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama” — prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

1 radi spriječenosti predavača

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je naredni program u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” i plan je završiti diskusiju tekućeg — 16.-og poglavlja Šrimad Bhagavatama, te krenuti u diskusiju narednog poglavlja.

Da se malo podsjetimo, trenutna tema naše rasprave je Razgovor između Dharme i Bhumi u kojem možemo vrlo dobro prepoznati značajke doba Kali u kojem trenutno živimo. Dakako, Šrimad Bhagavatam nam nudi i rješenje za sve probleme „modernog” čovjeka, ali previše često nemamo vjeru u drevne razotkrivene spise, zaboravljajući tko je njihov stvarni autor, odnosno da se ne dešava ništa što već davno ranije nije predskazano…

Ukoliko sve bude teklo prema planu, trebali bismo započeti s poglavljem iz kojeg možemo naučiti kako se pravi lider kojem je uistinu stalo do njegovih podređenih nosi s nepravilnostima u društvu, bez obzira na cijenu. Stoga, možemo vidjeti — analizirajući odlike današnjih osoba koje obnašaju funkcije vladanja odnosno upravljanja državom koliko smo zapravo daleko od pravog rješenja.

Izreka kaže: „Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje!”, a mi bismo dodali: „Kralj Parikši će se pojaviti onog trenutka kad ga uistinu budemo željeli!”

Da zaključimo, „Kažnjavanje Kali” u četvrtak, 22.-og veljače 2018.-e s početkom u 19 sati u novim prostorima Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama”…1

1 Prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Temeljna tema našeg nastavka studiranja Šrimad Bhagavatama u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” jest „Razgovor između Dharme i Bhumi” odn. između osobnosti koja predstavlja religiozna načela i utjelovljena je u tijelu bika, te Majke Zemlje u tijelu krave.

Pomnom analizom njihovog razgovora možemo dobiti vrlo precizne odgovore uzroka stanja u kojem se danas nalazi čovječanstvo. Gomila nekvalificiranih političara koji zanemaraju i/ili uništavaju brahmansku kulturu zajedno sa zaštitom krava, izravni su, prema Šrimad Bhagavatamu, krivci za dva najveća problema današnjice: loše upravljanje i svađa.

Našom slobodnom voljom možemo odlučiti želimo li i nadalje biti (samo) žrtve trenutno uspostavljenog sistema koji je produžena ruka Kali ili hoćemo nešto učiniti po pitanju uspostave kulture koji štiti brahmane, krave, žene, djecu, te starije osobe…

Diskusija se nastavlja u četvrtak, 8.-og veljače s početkom u 19:151 sati u prostoriji 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

1 Vremenske (ne)prilike nisu razlog kasnijeg početka programa, već samo osobna spriječenost predavača da se pojavi ranije. :sad:

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je termin za novo predavanje u ciklusu projekta „Krema vedske mudrosti” koje će zapravo biti nastavak onog što smo započeli prošli put. Također nas očekuje vrlo zanimljiv razgovor između krave i bika koji predstavljaju osobnost Zemlje i Dharme.

Program se održava u četvrtak. 25.1. u našem novom prostoru1 u okviru GK (pored Pilke) na adresi: A. Schulteissa 19, Čakovec. Napomenimo da radi osobne spriječenosti predavača, program će započeti negdje oko 19:15.

1 u prostoriji 39/40 — hodnik lijevo nakon ulaza

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Probili smo led započevši novu/staru priču u GK, a pored toga započeli smo i diskusiju o aktivnostima kralja Parikšita i njegovog „dočeka” doba Kali…

Nove prostorije naše Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama” su, prema vlastitu iskustvu autora ovog teksta, vrlo prikladne da nam pomognu u ostvarivanju ciljeva koje smo si zadali još davne 2000.-e godine kada je Udruga izvorno i osnovana. Također se nadamo da će prostor još dobiti karakterističan „potpis” članova Udruge, te svih onih koji daju podršku našem radu.

Vratimo se našem junaku — kralju Parikšitu koji je prošlog puta imao neugodan susret s osobom „nižom od šudre, prerušenom u odoru kralja…” Tim riječima je Šrila Suta Goswami opisao temeljni problem Kali-yuge, a Šrila Prabhupada je u tekstu svog komentara pridodao da doba Kali u kojem živimo karakterizira „loše upravljanje i svađa”, a korjenski uzrok tih problema jest u tome što „niskoklasne osobe bez ikakvih viših ambicija u životu dolaze na vrhovne položaje upravljanja”.

Ovom nije potreban nikakv komentar, ali je pitanje što svatko od nas čini u skladu s time…jesmo li odustali od toga da može biti bolje, prepuštamo li se neizvjesnoj budućnosti, očekujemo li da netko drugi učini posao za nas ili, pak, možda ipak smatramo/vjerujemo da se i „nas nešto pita”?

Naravno, pita nas se kakve su naše ambicije u životu i sve dok budemo zadovoljni s filozofijom „u se, na se i poda se”, uzalud je nadati se dolasku kralja Parikšita koji svojim mačem može dovesti u red doba Kali…

U svakom slučaju, ako nam ova tema nije zanimljiva…za one koji misle i/ili osjećaju drugačije, recimo da se naredno predavanje u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” održava u četvrtak, 11.1.2018.-e godine s početkom u 19 sati u prostoriji 39/40 — hodnik lijevo nakon ulaza, u našem novom prostoru u okviru GK (pored Pilke) na adresi: A. Schulteissa 19, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →